Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Wysokość stawki żywieniowej: podana będzie z początkiem roku szkolnego 2024/25 
Zasady naliczania opłaty za żywienie:

Od 01.01.2023 dzienna stawka żywieniowa:

3 posiłki – 100%
2 posiłki – 80%
1 posiłek – 50%

  • 3 posiłki - (śniadanie, obiad, podwieczorek) - 10 zł.
  • 2 posiłki - (śniadanie, obiad lub obiad, podwieczorek) -  8zł
  • 1 posiłek - (obiad) -  5 zł
 
JADŁOSPIS OD 18.11.2024r  DO  22.11.2024r

DATA

ŚNIADANIE 8³º

OBIAD 12ºº

PODWIECZOREK 14³º

18.11.2024

poniedziałek

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor, ogórek zielony, herbata z cytryną

alergeny: mleko, gluten

Zupa marokańska Harira, tadżin z kurczakiem i warzywami, kompot

alergeny: seler

Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor, papryka, kawa mleczna, herbata z cytryną

alergeny: mleko, gluten

19.11.2024

wtorek

Pieczywo mieszane, masło, pasta z jajka, szczypiorek, papryka, kawa mleczna, herbata z cytryną

Patera owoców: melon, gruszka, banan

alergeny: mleko, gluten, jajko

Rosół z makaronem, ziemniaki, gołąbki w sosie pomidorowym, sok owocowo-warzywny

alergeny: seler, jajko, gluten

Mini pizza z wędliną i serem, pomidor koktajlowy, rukola, herbata

alergeny: gluten, mleko

20.11.2024

środa

Bułka kajzerka lub grahamka, masło, wędlina, ogórek zielony, papryka, kakao, herbata

Patera warzyw: marchewka, papryka, ogórek kiszony

alergeny: mleko, gluten

Grochówka na wędzonce z ziemniakami, kasza gryczana, gulasz wołowy, ogórek kiszony, woda z cytryną

alergeny: seler, mleko, gluten

Kalafior zapiekany pod beszamelem, herbata

alergeny: gluten, mleko

21.11.2024

czwartek

Kaszka kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane, masło, serek kremowy, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata

Patera owoców: jabłko, gruszka,

alergeny: mleko, gluten

Koperkowa z ryżem, ziemniaki, pieczeń rzymska w sosie pieczarkowym, buraki zasmażane, sok owocowy

alergeny: seler, gluten, jajko, mleko

Kiełbasa z pieca, bagietka z masłem, keczup bawarka

alergeny: gluten, mleko

22.11.2024

piątek

Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor, papryka, kawa mleczna, herbata z cytryną

Mandarynka

alergeny: mleko, gluten

Krem z pora, ziemniaki, porcja ryby, surówka z czerwonej kapusty, kompot

alergeny: seler, gluten, jajko

Budyń czekoladowy, wafle ryżowe, herbata owocowa

alergeny: mleko

Wyżywienie w naszym przedszkolu prowadzone jest zgodnie z wymaganymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i estetycznie podane. 

Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu w kuchni przedszkolnej – samodzielnie wyrabiane są: kluski śląskie, kluski leniwe, kopytka, ciasto, twarożki, kiśle, smoothie i inne

Śniadania odbywają się o 8:30. Dzieciom podajemy śniadania typu „szwedzki stół”, gdzie mogą zjeść zupę mleczną i/lub wybrać sobie ulubioną kanapkę oraz dobrać do niej zdrowe dodatki typu pomidor, ogórek, papryka, kiełki. Do wyboru mają również kakao, kawę zbożową, bądź herbatę.

Obiad dzieci jedzą o 12:00. Składa się zupy, drugiego dania oraz kompotu. Uczymy dzieci samodzielności, dlatego zostały zakupione misy, aby dzieci mogły same nalewać sobie zupę. Drugie danie to nie tylko ziemniaki, mięso i surówki, ale także uwielbiane przez dzieci spaghetti lub inne dania z makaronem, ryżem, kaszą różnego rodzaju.

Podwieczorki podawane o 14:30 są także urozmaicone. Oprócz smacznych kanapek przyrządzane są min. ulubione przez dzieci galaretki, legumina z owocowymi musami, budynie, ryż z owocami, owocowe twarożki z pysznym ciastem.

Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
prawidłowy dobór surowców,
termin zakupu żywności,
właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
właściwy sposób przygotowywania potraw/ posiłków.

Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
- bezpieczne pod względem zdrowotnym,
- bogate w składniki odżywcze,
- o odpowiedniej wartości energetycznej,
- urozmaicone,
- regularnie spożywane,
- apetyczne i smakowite,
- z ograniczoną ilością cukru i soli