Jadłospis
Wysokość stawki żywieniowej: podana będzie z początkiem roku szkolnego 2024/25
Zasady naliczania opłaty za żywienie:
Od 01.01.2023 dzienna stawka żywieniowa:
3 posiłki – 100%
2 posiłki – 80%
1 posiłek – 50%
- 3 posiłki - (śniadanie, obiad, podwieczorek) - 10 zł.
- 2 posiłki - (śniadanie, obiad lub obiad, podwieczorek) - 8zł
- 1 posiłek - (obiad) - 5 zł
JADŁOSPIS OD 18.11.2024r DO 22.11.2024r
DATA | ŚNIADANIE 8³º | OBIAD 12ºº | PODWIECZOREK 14³º |
18.11.2024 poniedziałek | Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor, ogórek zielony, herbata z cytryną alergeny: mleko, gluten | Zupa marokańska Harira, tadżin z kurczakiem i warzywami, kompot alergeny: seler | Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor, papryka, kawa mleczna, herbata z cytryną alergeny: mleko, gluten |
19.11.2024 wtorek | Pieczywo mieszane, masło, pasta z jajka, szczypiorek, papryka, kawa mleczna, herbata z cytryną Patera owoców: melon, gruszka, banan alergeny: mleko, gluten, jajko | Rosół z makaronem, ziemniaki, gołąbki w sosie pomidorowym, sok owocowo-warzywny alergeny: seler, jajko, gluten | Mini pizza z wędliną i serem, pomidor koktajlowy, rukola, herbata alergeny: gluten, mleko |
20.11.2024 środa | Bułka kajzerka lub grahamka, masło, wędlina, ogórek zielony, papryka, kakao, herbata Patera warzyw: marchewka, papryka, ogórek kiszony alergeny: mleko, gluten | Grochówka na wędzonce z ziemniakami, kasza gryczana, gulasz wołowy, ogórek kiszony, woda z cytryną alergeny: seler, mleko, gluten | Kalafior zapiekany pod beszamelem, herbata alergeny: gluten, mleko |
21.11.2024 czwartek | Kaszka kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane, masło, serek kremowy, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata Patera owoców: jabłko, gruszka, alergeny: mleko, gluten | Koperkowa z ryżem, ziemniaki, pieczeń rzymska w sosie pieczarkowym, buraki zasmażane, sok owocowy alergeny: seler, gluten, jajko, mleko | Kiełbasa z pieca, bagietka z masłem, keczup bawarka alergeny: gluten, mleko |
22.11.2024 piątek | Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor, papryka, kawa mleczna, herbata z cytryną Mandarynka alergeny: mleko, gluten | Krem z pora, ziemniaki, porcja ryby, surówka z czerwonej kapusty, kompot alergeny: seler, gluten, jajko | Budyń czekoladowy, wafle ryżowe, herbata owocowa alergeny: mleko |
Wyżywienie w naszym przedszkolu prowadzone jest zgodnie z wymaganymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i estetycznie podane.
Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu w kuchni przedszkolnej – samodzielnie wyrabiane są: kluski śląskie, kluski leniwe, kopytka, ciasto, twarożki, kiśle, smoothie i inne
Śniadania odbywają się o 8:30. Dzieciom podajemy śniadania typu „szwedzki stół”, gdzie mogą zjeść zupę mleczną i/lub wybrać sobie ulubioną kanapkę oraz dobrać do niej zdrowe dodatki typu pomidor, ogórek, papryka, kiełki. Do wyboru mają również kakao, kawę zbożową, bądź herbatę.
Obiad dzieci jedzą o 12:00. Składa się zupy, drugiego dania oraz kompotu. Uczymy dzieci samodzielności, dlatego zostały zakupione misy, aby dzieci mogły same nalewać sobie zupę. Drugie danie to nie tylko ziemniaki, mięso i surówki, ale także uwielbiane przez dzieci spaghetti lub inne dania z makaronem, ryżem, kaszą różnego rodzaju.
Podwieczorki podawane o 14:30 są także urozmaicone. Oprócz smacznych kanapek przyrządzane są min. ulubione przez dzieci galaretki, legumina z owocowymi musami, budynie, ryż z owocami, owocowe twarożki z pysznym ciastem.
Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
prawidłowy dobór surowców,
termin zakupu żywności,
właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
właściwy sposób przygotowywania potraw/ posiłków.
Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
- bezpieczne pod względem zdrowotnym,
- bogate w składniki odżywcze,
- o odpowiedniej wartości energetycznej,
- urozmaicone,
- regularnie spożywane,
- apetyczne i smakowite,
- z ograniczoną ilością cukru i soli