Jadłospis
Wysokość stawki żywieniowej: podana będzie z początkiem roku szkolnego 2022/23
Zasady naliczania opłaty za żywienie:
Od 01.01.2023 dzienna stawka żywieniowa:
3 posiłki – 100%
2 posiłki – 80%
1 posiłek – 50%
- 3 posiłki - (śniadanie, obiad, podwieczorek) - 10 zł.
- 2 posiłki - (śniadanie, obiad lub obiad, podwieczorek) - 8zł
- 1 posiłek - (obiad) - 5 zł
JADŁOSPIS OD 22.04.2024r. DO 26.03.2024r.
DATA
ŚNIADANIE 8³º
OBIAD 12ºº
PODWIECZOREK 14³º
22.04.2024
poniedziałek
Płatki kulki na mleku, pieczywo mieszane, masło, ser żółty, mix warzyw, herbata z cytryną
Suszona morela
alergeny: mleko, gluten
Barszcz ukraiński z ziemniakami, spaghetti carbonara, kompot
alergeny: seler
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, mix warzyw, herbata
alergeny: gluten, mleko
23.04.2024
wtorek
Bułka kajzerka lub grahamka, masło, jajko, majonez, szczypiorek, kawa mleczna, herbata z cytryną
Ananas
alergeny: mleko, gluten, jajko
Pomidorowa z makaronem, ziemniaki, pieczeń rzymska z sosem pieczarkowym, marchewka tarta, sok owocowo-warzywny
alergeny: seler, mleko, gluten
Ryż z prażonym jabłkiem, herbata
alergeny: gluten, mleko
24.04.2024
środa
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, mix warzyw, kakao, herbata z cytryną
Gruszka
alergeny: mleko, gluten
Fasolowa z zielonej fasolki, kasza mieszana, gulasz wieprzowy, kapusta młoda gotowana, woda z cytryną
alergeny: seler, gluten, jajko, gluten
Bagietka czosnkowa, pomidor z mozzarellą, herbata
alergeny: gluten, mleko, ryba
25.04.2024
czwartek
Płatki kukurydziane, pieczywo mieszane, masło, twarożek, mix warzyw, herbata z cytryną
Banan
alergeny: mleko, gluten
Krem z pora, ziemniaki, filet z indyka, surówka wielowarzywna, sok mandarynkowy
alergeny: seler, gluten, jajko
Pieczywo mieszane, pasta z kiełbasy, mix warzyw, herbata
alergeny: brak
26.04.2024
piątek
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, mix warzyw, kawa mleczna, herbata z cytryną
Jabłko
alergeny: mleko, gluten
Brokułowa z groszkiem ptysiowym, ziemniaki, paluszki rybne, surówka z kiszonej kapusty, kompot
alergeny: seler, ryba, gluten, mleko
Kisiel owocowy, chrupki kukurydziane, herbata
alergeny: mleko
Wyżywienie w naszym przedszkolu prowadzone jest zgodnie z wymaganymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i estetycznie podane.
Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu w kuchni przedszkolnej – samodzielnie wyrabiane są: kluski śląskie, kluski leniwe, kopytka, ciasto, twarożki, kiśle, smoothie i inne
Śniadania odbywają się o 8:30. Dzieciom podajemy śniadania typu „szwedzki stół”, gdzie mogą zjeść zupę mleczną i/lub wybrać sobie ulubioną kanapkę oraz dobrać do niej zdrowe dodatki typu pomidor, ogórek, papryka, kiełki. Do wyboru mają również kakao, kawę zbożową, bądź herbatę.
Obiad dzieci jedzą o 12:00. Składa się zupy, drugiego dania oraz kompotu. Uczymy dzieci samodzielności, dlatego zostały zakupione misy, aby dzieci mogły same nalewać sobie zupę. Drugie danie to nie tylko ziemniaki, mięso i surówki, ale także uwielbiane przez dzieci spaghetti lub inne dania z makaronem, ryżem, kaszą różnego rodzaju.
Podwieczorki podawane o 14:30 są także urozmaicone. Oprócz smacznych kanapek przyrządzane są min. ulubione przez dzieci galaretki, legumina z owocowymi musami, budynie, ryż z owocami, owocowe twarożki z pysznym ciastem.
Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
prawidłowy dobór surowców,
termin zakupu żywności,
właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
właściwy sposób przygotowywania potraw/ posiłków.
Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
- bezpieczne pod względem zdrowotnym,
- bogate w składniki odżywcze,
- o odpowiedniej wartości energetycznej,
- urozmaicone,
- regularnie spożywane,
- apetyczne i smakowite,
- z ograniczoną ilością cukru i soli