Jadłospis i żywienie
15.09.2025 - 19.09.2025
Data | Śniadanie 8³º | Obiad 12ºº | Podwieczorek 14¹⁵ |
15.09.2025 poniedziałek | Płatki kukurydziane na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną Suszona żurawina alergeny: mleko, gluten | Pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną, ziemniaki, bigos z cukinii, kompot alergeny: seler, mleko, gluten | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, pomidor herbata alergeny: gluten, mleko |
16.09.2025 wtorek | Angielka i chleb 5 ziaren, masło, jajko, szczypiorek, pomidor, kawa mleczna, herbata z cytryną Śliwka alergeny: mleko, gluten, jajko | Grochówka z ziemniakami, kasza jęczmienna, karczek duszony ze śliwką, surówka wielowarzywna, sok owocowo - warzywny alergeny: seler | Zapiekanka z wędliną i serem żółtym, pomidor, koktajlowy, herbata alergeny: gluten, mleko |
17.09.2025 środa | Bułka kajzerka lub kukurydziana, masło, wędlina, ogórek zielony, papryka, kakao, herbata z cytryną Jabłko alergeny: mleko, gluten | Ogórkowa z ryżem zabielana śmietaną, ziemniaki, rumsztyk z cebulką, surówka z kapusty pekińskiej, woda z cytryną alergeny: seler, mleko | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, pasta z awokado z serem burrata, herbata alergeny: mleko, gluten |
18.09.2025 czwartek | Płatki owsiane na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, twarożek, rzodkiewka, pomidor, herbata z cytryną Arbuz alergeny: mleko, gluten | Krupnik z kaszy jaglanej, ziemniaki, pałka z kurczaka, buraki zasmażane, sok jabłkowo - gruszkowy alergeny: seler | Chleb kukurydziany, masło, parówka, keczup, papryka, ogórek zielony, herbata alergeny: gluten, mleko |
19.09.2025 piątek | Angielka i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, szczypiorek, pomidor, kawa mleczna, herbata z cytryną Banan alergeny: mleko, gluten | Pieczarkowa z kaszą zabielana śmietaną, ziemniaki, porcja ryby, surówka z kapusty kiszonej, kompot alergeny: seler, gluten, jajko, mleko | Bułka drożdżowa z budyniem, herbata owocowa alergeny: gluten, mleko |
Wyżywienie w naszym przedszkolu prowadzone jest zgodnie z wymaganymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i estetycznie podane.
Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu w kuchni przedszkolnej – samodzielnie wyrabiane są: kluski śląskie, kluski leniwe, kopytka, ciasto, twarożki, kiśle, smoothie i inne
Śniadania odbywają się o 8:30. Dzieciom podajemy śniadania typu „szwedzki stół”, gdzie mogą zjeść zupę mleczną i/lub wybrać sobie ulubioną kanapkę oraz dobrać do niej zdrowe dodatki typu pomidor, ogórek, papryka, kiełki. Do wyboru mają również kakao, kawę zbożową, bądź herbatę.
Obiad dzieci jedzą o 12:00. Składa się zupy, drugiego dania oraz kompotu. Uczymy dzieci samodzielności, dlatego zostały zakupione misy, aby dzieci mogły same nalewać sobie zupę. Drugie danie to nie tylko ziemniaki, mięso i surówki, ale także uwielbiane przez dzieci spaghetti lub inne dania z makaronem, ryżem, kaszą różnego rodzaju.
Podwieczorki podawane o 14:30 są także urozmaicone. Oprócz smacznych kanapek przyrządzane są min. ulubione przez dzieci galaretki, legumina z owocowymi musami, budynie, ryż z owocami, owocowe twarożki z pysznym ciastem.
Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
prawidłowy dobór surowców,
termin zakupu żywności,
właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
właściwy sposób przygotowywania potraw/posiłków.
Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
bezpieczne pod względem zdrowotnym,
bogate w składniki odżywcze,
o odpowiedniej wartości energetycznej,
urozmaicone,
regularnie spożywane,
apetyczne i smakowite,
z ograniczoną ilością cukru i soli.