Jadłospis i żywienie
10.11.2025 - 14.11.2025
Data | Śniadanie 8³º | Obiad 12ºº | Podwieczorek 14¹⁵ |
10.11.2025 poniedziałek | Angielka i chleb 5 ziaren, masło, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną alergeny: mleko, gluten | Jarzynowa z ziemniakami, placki z jabłkiem, woda z cytryną alergeny: seler, mleko, jajko, gluten | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, pomidor herbata alergeny: gluten, mleko |
12.11.2025 środa | Bułka kajzerka lub kukurydziana, masło, wędlina, pomidor, papryka, kakao, herbata z cytryną Suszona żurawina alergeny: mleko, gluten | Grochówka z ziemniakami, makaron w pomidorach z warzywami, sok owocowo-warzywny alergeny: seler, gluten, jajko | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, mozzarella z pomidorami, rukola, herbata alergeny: mleko, gluten |
13.11.2025 czwartek | Płatki kukurydziane na mleku, angielka, masło, twarożek, rzodkiewka, pomidor, herbata z cytryną Melon alergeny: mleko, gluten | Pomidorowa z ryżem, ziemniaki, kotlet mielony, surówka z ogórka zielonego, sok jabłkowo alergeny: seler, gluten, jajko, mleko | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, parówka, keczup, pomidor, herbata alergeny: gluten, mleko |
14.11.2025 piątek | Angielka i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, papryka, pomidor, kawa mleczna, herbata z cytryną Banan alergeny: mleko, gluten | Koperkowa z zacierką, ziemniaki, porcja ryby po grecku (z warzywami), kompot alergeny: seler, ryba, mleko | Kisiel owocowy, wafle kukurydziane alergeny: brak |
Wyżywienie w naszym przedszkolu prowadzone jest zgodnie z wymaganymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i estetycznie podane.
Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu w kuchni przedszkolnej – samodzielnie wyrabiane są: kluski śląskie, kluski leniwe, kopytka, ciasto, twarożki, kiśle, smoothie i inne.
Śniadania odbywają się o 8:30. Dzieciom podajemy śniadania typu „szwedzki stół”, gdzie mogą zjeść zupę mleczną i/lub wybrać sobie ulubioną kanapkę oraz dobrać do niej zdrowe dodatki typu pomidor, ogórek, papryka, kiełki. Do wyboru mają również kakao, kawę zbożową, bądź herbatę.
Obiad dzieci jedzą o 12:00. Składa się zupy, drugiego dania oraz kompotu. Uczymy dzieci samodzielności, dlatego zostały zakupione misy, aby dzieci mogły same nalewać sobie zupę. Drugie danie to nie tylko ziemniaki, mięso i surówki, ale także uwielbiane przez dzieci spaghetti lub inne dania z makaronem, ryżem, kaszą różnego rodzaju.
Podwieczorki podawane o 14:30 są także urozmaicone. Oprócz smacznych kanapek przyrządzane są min. ulubione przez dzieci galaretki, legumina z owocowymi musami, budynie, ryż z owocami, owocowe twarożki z pysznym ciastem.
Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
prawidłowy dobór surowców,
termin zakupu żywności,
właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
właściwy sposób przygotowywania potraw/posiłków.
Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
bezpieczne pod względem zdrowotnym,
bogate w składniki odżywcze,
o odpowiedniej wartości energetycznej,
urozmaicone,
regularnie spożywane,
apetyczne i smakowite,
z ograniczoną ilością cukru i soli.
