Jadłospis i żywienie
Jadłospis od 07.07.2025 do 11.07.2025r.
Data | Śniadanie 8³º | Obiad 12ºº | Podwieczorek 14³º |
07.07.2025 poniedziałek | Płatki kukurydziane na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną Ziarno słonecznika alergeny: mleko, gluten | Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami, makaron z serem białym i truskawkami, kompot alergeny: seler, gluten, jajko, mleko | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, ogórek zielony, herbata alergeny: gluten, mleko |
08.07.2025 wtorek | Angielka i chleb 5 ziaren, masło, jajko, szczypiorek, pomidor, kawa mleczna, herbata z cytryną Patera owoców: arbuz, truskawka, jabłko alergeny: mleko, gluten, jajko | Krupnik z kaszą, ziemniaki, pulpety w sosie pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej, sok owocowo - warzywny alergeny: seler, jajko, gluten, mlekoo | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, papryka, rzodkiew biała, herbata alergeny: gluten, mleko |
09.07.2025 środa | Bułka kajzerka lub kukurydziana, masło, wędlina, ogórek zielony, papryka, kakao, herbata z cytryną Patera warzyw: marchewka, pomidor, ogórek zielony alergeny: mleko, gluten | Ogórkowa z ryżem, ziemniaki opiekane, pieczony karczek, surówka z buraków, woda z cytryną alergeny: seler, mleko | Jogurt malinowy, ciasteczka owsiane alergeny: mleko |
10.07.2025 czwartek | Kaszka kukurydziana na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, twarożek, rzodkiewka, pomidor, herbata z cytryną Patera owoców: gruszka, kiwi, jabłko alergeny: mleko, gluten | Grochówka z ziemniakami, kasza gryczana, gulasz z indyka, ogórek małosolny, sok jabłkowo-ananasowy alergeny: seler | Bagietka, masło, kabanos, papryka, rukola, herbata owocowa alergeny: gluten, mleko |
11.07.2025 piątek | Angielka i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, ogórek zielony, pomidor koktajlowy, kawa mleczna, herbata z cytryną Banan alergeny: mleko, gluten | Krem z cukinii, ziemniaki, porcja ryby po grecku (z warzywami), kompot alergeny: seler, gluten, jajko, ryba | Angielka, masło, fasolka szparagowa, bób, herbata alergeny: mleko, gluten |
Wyżywienie w naszym przedszkolu prowadzone jest zgodnie z wymaganymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i estetycznie podane.
Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu w kuchni przedszkolnej – samodzielnie wyrabiane są: kluski śląskie, kluski leniwe, kopytka, ciasto, twarożki, kiśle, smoothie i inne
Śniadania odbywają się o 8:30. Dzieciom podajemy śniadania typu „szwedzki stół”, gdzie mogą zjeść zupę mleczną i/lub wybrać sobie ulubioną kanapkę oraz dobrać do niej zdrowe dodatki typu pomidor, ogórek, papryka, kiełki. Do wyboru mają również kakao, kawę zbożową, bądź herbatę.
Obiad dzieci jedzą o 12:00. Składa się zupy, drugiego dania oraz kompotu. Uczymy dzieci samodzielności, dlatego zostały zakupione misy, aby dzieci mogły same nalewać sobie zupę. Drugie danie to nie tylko ziemniaki, mięso i surówki, ale także uwielbiane przez dzieci spaghetti lub inne dania z makaronem, ryżem, kaszą różnego rodzaju.
Podwieczorki podawane o 14:30 są także urozmaicone. Oprócz smacznych kanapek przyrządzane są min. ulubione przez dzieci galaretki, legumina z owocowymi musami, budynie, ryż z owocami, owocowe twarożki z pysznym ciastem.
Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
prawidłowy dobór surowców,
termin zakupu żywności,
właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
właściwy sposób przygotowywania potraw/posiłków.
Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
bezpieczne pod względem zdrowotnym,
bogate w składniki odżywcze,
o odpowiedniej wartości energetycznej,
urozmaicone,
regularnie spożywane,
apetyczne i smakowite,
z ograniczoną ilością cukru i soli.