Jadłospis i żywienie
15.12.2025 - 19.12.2025
Data | Śniadanie 8³º | Obiad 12ºº | Podwieczorek 14¹⁵ |
15.12.2025 poniedziałek | Płatki musli na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną Kiwi alergeny: mleko, gluten | Jarzynowa z ziemniakami, pierogi z serem białym, polewa jagodowa, kompot alergeny: seler, jajko, gluten, mleko, jajko | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, pomidor, ogórek kiszony, herbata alergeny: gluten, mleko |
16.12.2025 wtorek | Angielka i chleb 5 ziaren, masło, jajecznica, szczypiorek, ogórek zielony, herbata z cytryną Mandarynka alergeny: mleko, gluten, jajko | Koperkowa z ryżem, ziemniaki, schab w tymianku w sosie śmietanowym, surówka z tartej marchewki, sok owocowo-warzywny alergeny: seler, mleko | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, papryka, ogórek zielony, herbata alergeny: mleko, gluten |
17.12.2025 Środa | Bułka kajzerka lub kukurydziana, masło, wędlina, pomidor, papryka, kakao, herbata z cytryną Banan alergeny: mleko, gluten | Pomidorowa z makaronem, ziemniaki, kotlet mielony drobiowy, surówka z ogórka zielonego, woda z cytryną alergeny: seler, mleko, jajko, gluten | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, pasta z awokado z serem białym, rukola, sałata, herbata alergeny: mleko, gluten, ryba |
18.12.2025 czwartek | Kaszka kukurydziana na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, twarożek, rzodkiewka, papryka, herbata z cytryną Gruszka alergeny: mleko, gluten | Grochówka z ziemniakami, kasza mieszana, gulasz wieprzowy, buraki zasmażane, sok jabłkowo-cynamonowy alergeny: seler, gluten | Bagietka, masło, kabanos, ogórek kiszony, papryka, herbata alergeny: gluten, mleko |
19.12.2025 piątek | Angielka i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, papryka, pomidor, kawa mleczna, herbata z cytryną Ananas alergeny: mleko, gluten | Krem z papryki, ziemniaki, porcja ryby, surówka z czerwonej kapusty, kompot alergeny: seler, gluten, jajko | Kisiel wiśniowy, ciasteczka owsiane alergeny: mleko |
Wyżywienie w naszym przedszkolu prowadzone jest zgodnie z wymaganymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i estetycznie podane.
Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu w kuchni przedszkolnej – samodzielnie wyrabiane są: kluski śląskie, kluski leniwe, kopytka, ciasto, twarożki, kiśle, smoothie i inne.
Śniadania odbywają się o 8:30. Dzieciom podajemy śniadania typu „szwedzki stół”, gdzie mogą zjeść zupę mleczną i/lub wybrać sobie ulubioną kanapkę oraz dobrać do niej zdrowe dodatki typu pomidor, ogórek, papryka, kiełki. Do wyboru mają również kakao, kawę zbożową, bądź herbatę.
Obiad dzieci jedzą o 12:00. Składa się zupy, drugiego dania oraz kompotu. Uczymy dzieci samodzielności, dlatego zostały zakupione misy, aby dzieci mogły same nalewać sobie zupę. Drugie danie to nie tylko ziemniaki, mięso i surówki, ale także uwielbiane przez dzieci spaghetti lub inne dania z makaronem, ryżem, kaszą różnego rodzaju.
Podwieczorki podawane o 14:30 są także urozmaicone. Oprócz smacznych kanapek przyrządzane są min. ulubione przez dzieci galaretki, legumina z owocowymi musami, budynie, ryż z owocami, owocowe twarożki z pysznym ciastem.
Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
prawidłowy dobór surowców,
termin zakupu żywności,
właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
właściwy sposób przygotowywania potraw/posiłków.
Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
bezpieczne pod względem zdrowotnym,
bogate w składniki odżywcze,
o odpowiedniej wartości energetycznej,
urozmaicone,
regularnie spożywane,
apetyczne i smakowite,
z ograniczoną ilością cukru i soli.
