Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis i żywienie

Jadłospis od 07.07.2025 do 11.07.2025r.

Data

Śniadanie 8³º

Obiad 12ºº

Podwieczorek 14³º

07.07.2025

poniedziałek

Płatki kukurydziane na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną

Ziarno słonecznika

alergeny: mleko, gluten

Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami, makaron z serem białym i truskawkami, kompot

alergeny: seler, gluten, jajko, mleko

Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, ogórek zielony, herbata

alergeny: gluten, mleko

 

08.07.2025

wtorek

Angielka i chleb 5 ziaren, masło, jajko, szczypiorek, pomidor, kawa mleczna, herbata z cytryną

Patera owoców: arbuz, truskawka, jabłko

alergeny: mleko, gluten, jajko

Krupnik z kaszą, ziemniaki, pulpety w sosie pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej, sok owocowo - warzywny

alergeny: seler, jajko, gluten, mlekoo

Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, papryka, rzodkiew biała, herbata

alergeny: gluten, mleko

09.07.2025

środa

Bułka kajzerka lub kukurydziana, masło, wędlina, ogórek zielony, papryka, kakao, herbata z cytryną

Patera warzyw: marchewka, pomidor, ogórek zielony

alergeny: mleko, gluten

Ogórkowa z ryżem, ziemniaki opiekane, pieczony karczek, surówka z buraków, woda z cytryną

alergeny: seler, mleko

Jogurt malinowy, ciasteczka owsiane

alergeny: mleko

10.07.2025

czwartek

Kaszka kukurydziana na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, twarożek, rzodkiewka, pomidor, herbata z cytryną

Patera owoców: gruszka, kiwi, jabłko

alergeny: mleko, gluten

Grochówka z ziemniakami, kasza gryczana, gulasz z indyka, ogórek małosolny, sok jabłkowo-ananasowy

alergeny: seler

Bagietka, masło, kabanos, papryka, rukola, herbata owocowa

alergeny: gluten, mleko

11.07.2025

piątek

Angielka i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, ogórek zielony, pomidor koktajlowy, kawa mleczna, herbata z cytryną

Banan

alergeny: mleko, gluten

Krem z cukinii, ziemniaki, porcja ryby po grecku (z warzywami), kompot

alergeny: seler, gluten, jajko, ryba

Angielka, masło, fasolka szparagowa, bób, herbata

alergeny: mleko, gluten

Wyżywienie w naszym przedszkolu prowadzone jest zgodnie z wymaganymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i estetycznie podane.

Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu w kuchni przedszkolnej – samodzielnie wyrabiane są: kluski śląskie, kluski leniwe, kopytka, ciasto, twarożki, kiśle, smoothie i inne

Śniadania odbywają się o 8:30. Dzieciom podajemy śniadania typu „szwedzki stół”, gdzie mogą zjeść zupę mleczną i/lub wybrać sobie ulubioną kanapkę oraz dobrać do niej zdrowe dodatki typu pomidor, ogórek, papryka, kiełki. Do wyboru mają również kakao, kawę zbożową, bądź herbatę.

Obiad dzieci jedzą o 12:00. Składa się zupy, drugiego dania oraz kompotu. Uczymy dzieci samodzielności, dlatego zostały zakupione misy, aby dzieci mogły same nalewać sobie zupę. Drugie danie to nie tylko ziemniaki, mięso i surówki, ale także uwielbiane przez dzieci spaghetti lub inne dania z makaronem, ryżem, kaszą różnego rodzaju.

Podwieczorki podawane o 14:30 są także urozmaicone. Oprócz smacznych kanapek przyrządzane są min. ulubione przez dzieci galaretki, legumina z owocowymi musami, budynie, ryż z owocami, owocowe twarożki z pysznym ciastem.

Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
prawidłowy dobór surowców,
termin zakupu żywności,
właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
właściwy sposób przygotowywania potraw/posiłków.

Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
bezpieczne pod względem zdrowotnym,
bogate w składniki odżywcze,
o odpowiedniej wartości energetycznej,
urozmaicone,
regularnie spożywane,
apetyczne i smakowite,
z ograniczoną ilością cukru i soli.