Jadłospis i żywienie
Jadłospis od 26.05.2025r. do 30.05.2025r.
Data | Śniadanie 8³º | Obiad 12ºº | Podwieczorek 14³º |
26.05.2025 poniedziałek | Kasza manna na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną Ziarno słonecznika alergeny: mleko, gluten | Jarzynowa z ziemniakami, racuchy drożdżowe z jabłkiem i bitą śmietaną, kompot alergeny: seler, gluten, mleko | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, pomidor, papryka, herbata alergeny: gluten, mleko |
27.05.2025 wtorek | Angielka i chleb 5 ziaren, masło, jajecznica ze szpinakiem, pomidor, kawa mleczna, herbata z cytryną Patera owoców: jabłko, melon, banan alergeny: mleko, gluten, jajko | Koperkowa z zacierką, młode ziemniaki, pieczony filet z kurczaka, surówka z młodej kapusty, sok owocowo - warzywny alergeny: seler, mleko, gluten | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, pasta z awokado z serem białym, herbata alergeny: gluten, mleko |
28.05.2025 środa | Bułka kajzerka lub kukurydziana, masło, wędlina, pomidor, papryka, kakao, herbata z cytryną Patera warzyw: marchewka, papryka, ogórek zielony alergeny: mleko, gluten | Krupnik ryżowy, młode ziemniaki, pieczeń rzymska, surówka z buraków, woda z cytryną alergeny: seler, mleko, jajko | Zapiekanka z pieczarkami i serem mozzarella, rukola, pomidor, herbata alergeny: gluten, mleko, ryba |
29.05.2025 czwartek | Płatki musli na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, twarożek, rzodkiewka, papryka, herbata z cytryną Patera owoców: jabłko, gruszka, kiwi alergeny: mleko, gluten | Botwinka z ziemniakami, kasza kus kus, gulasz wieprzowy z warzywami, ogórek małosolny, sok jabłkowy alergeny: seler, mleko, gluten | Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, ser żółty, jajko, pomidor, ogórek zielony, herbata (stół szwedzki) alergeny: gluten, mleko, jajko |
30.05.2025 piątek | Angielka i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, ogórek zielony, pomidor koktajlowy, kawa mleczna, herbata z cytryną Jabłko alergeny: mleko, gluten | Krem z papryki, ziemniaki, paluszki rybne, surówka z warzyw mieszanych, kompot alergeny: seler, jajko, gluten, ryba | Rogal maślany, jogurt truskawkowy alergeny: mleko, gluten |
Wyżywienie w naszym przedszkolu prowadzone jest zgodnie z wymaganymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i estetycznie podane.
Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu w kuchni przedszkolnej – samodzielnie wyrabiane są: kluski śląskie, kluski leniwe, kopytka, ciasto, twarożki, kiśle, smoothie i inne
Śniadania odbywają się o 8:30. Dzieciom podajemy śniadania typu „szwedzki stół”, gdzie mogą zjeść zupę mleczną i/lub wybrać sobie ulubioną kanapkę oraz dobrać do niej zdrowe dodatki typu pomidor, ogórek, papryka, kiełki. Do wyboru mają również kakao, kawę zbożową, bądź herbatę.
Obiad dzieci jedzą o 12:00. Składa się zupy, drugiego dania oraz kompotu. Uczymy dzieci samodzielności, dlatego zostały zakupione misy, aby dzieci mogły same nalewać sobie zupę. Drugie danie to nie tylko ziemniaki, mięso i surówki, ale także uwielbiane przez dzieci spaghetti lub inne dania z makaronem, ryżem, kaszą różnego rodzaju.
Podwieczorki podawane o 14:30 są także urozmaicone. Oprócz smacznych kanapek przyrządzane są min. ulubione przez dzieci galaretki, legumina z owocowymi musami, budynie, ryż z owocami, owocowe twarożki z pysznym ciastem.
Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
prawidłowy dobór surowców,
termin zakupu żywności,
właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
właściwy sposób przygotowywania potraw/posiłków.
Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
bezpieczne pod względem zdrowotnym,
bogate w składniki odżywcze,
o odpowiedniej wartości energetycznej,
urozmaicone,
regularnie spożywane,
apetyczne i smakowite,
z ograniczoną ilością cukru i soli.