Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis i żywienie

15.09.2025 - 19.09.2025

Data

Śniadanie 8³º

Obiad 12ºº

Podwieczorek 14¹⁵

15.09.2025 poniedziałek

Płatki kukurydziane na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną

Suszona żurawina

alergeny: mleko, gluten

Pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną, ziemniaki, bigos z cukinii, kompot

alergeny: seler, mleko, gluten

Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, pomidor herbata

alergeny: gluten, mleko

16.09.2025

wtorek

Angielka i chleb 5 ziaren, masło, jajko, szczypiorek, pomidor, kawa mleczna, herbata z cytryną

Śliwka

alergeny: mleko, gluten, jajko

Grochówka z ziemniakami, kasza jęczmienna, karczek duszony ze śliwką, surówka wielowarzywna, sok owocowo - warzywny

alergeny: seler

Zapiekanka z wędliną i serem żółtym, pomidor, koktajlowy, herbata

alergeny: gluten, mleko

17.09.2025

środa

Bułka kajzerka lub kukurydziana, masło, wędlina, ogórek zielony, papryka, kakao, herbata z cytryną

Jabłko

alergeny: mleko, gluten

Ogórkowa z ryżem zabielana śmietaną, ziemniaki, rumsztyk z cebulką, surówka z kapusty pekińskiej, woda z cytryną

alergeny: seler, mleko

Chleb pszenno-żytni i chleb 5 ziaren, masło, pasta z awokado z serem burrata, herbata

alergeny: mleko, gluten

18.09.2025

czwartek

Płatki owsiane na mleku, angielka i chleb 5 ziaren, masło, twarożek, rzodkiewka, pomidor, herbata z cytryną

Arbuz

alergeny: mleko, gluten

Krupnik z kaszy jaglanej, ziemniaki, pałka z kurczaka, buraki zasmażane, sok jabłkowo - gruszkowy

alergeny: seler

Chleb kukurydziany, masło, parówka, keczup, papryka, ogórek zielony, herbata

alergeny: gluten, mleko

19.09.2025

piątek

Angielka i chleb 5 ziaren, masło, wędlina, szczypiorek, pomidor, kawa mleczna, herbata z cytryną

Banan

alergeny: mleko, gluten

Pieczarkowa z kaszą zabielana śmietaną, ziemniaki, porcja ryby, surówka z kapusty kiszonej, kompot

alergeny: seler, gluten, jajko, mleko

Bułka drożdżowa z budyniem, herbata owocowa

alergeny: gluten, mleko

Wyżywienie w naszym przedszkolu prowadzone jest zgodnie z wymaganymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i estetycznie podane.

Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu w kuchni przedszkolnej – samodzielnie wyrabiane są: kluski śląskie, kluski leniwe, kopytka, ciasto, twarożki, kiśle, smoothie i inne

Śniadania odbywają się o 8:30. Dzieciom podajemy śniadania typu „szwedzki stół”, gdzie mogą zjeść zupę mleczną i/lub wybrać sobie ulubioną kanapkę oraz dobrać do niej zdrowe dodatki typu pomidor, ogórek, papryka, kiełki. Do wyboru mają również kakao, kawę zbożową, bądź herbatę.

Obiad dzieci jedzą o 12:00. Składa się zupy, drugiego dania oraz kompotu. Uczymy dzieci samodzielności, dlatego zostały zakupione misy, aby dzieci mogły same nalewać sobie zupę. Drugie danie to nie tylko ziemniaki, mięso i surówki, ale także uwielbiane przez dzieci spaghetti lub inne dania z makaronem, ryżem, kaszą różnego rodzaju.

Podwieczorki podawane o 14:30 są także urozmaicone. Oprócz smacznych kanapek przyrządzane są min. ulubione przez dzieci galaretki, legumina z owocowymi musami, budynie, ryż z owocami, owocowe twarożki z pysznym ciastem.

Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
prawidłowy dobór surowców,
termin zakupu żywności,
właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
właściwy sposób przygotowywania potraw/posiłków.

Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
bezpieczne pod względem zdrowotnym,
bogate w składniki odżywcze,
o odpowiedniej wartości energetycznej,
urozmaicone,
regularnie spożywane,
apetyczne i smakowite,
z ograniczoną ilością cukru i soli.